Tratament contabil demolare si valorificare imobil

Voi incerca sa prezint in randurile urmatoare, tratamentul fiscal si contabil pentru operatiunea de demolare a unui imobil, in urma careia va fi valorifcat fierul vechi recuperat in urma demolarii.O societate comerciala detine in patrimoniu o imobilizare corporala sub forma unei hale in valoare de 1.000 lei. Hala a fost reevaluata iar valoarea stabilita in urma reevaluarii devenind 2.500 lei. Imobilul a fost amortizat, valoarea amortizarii inregistrata in contabilitate de 700 lei.
Managementul companiei decide ca hala sa fie demolata de o companie specializata pe baza unui contract de prestari servicii. Contravaloarea prestatiei de demolare va fi compensata cu valoarea fierului vechi rezultat din demolare.

Din punct de vedere fiscal sunt incidente prevederile punctului 71^6 din Normele art.24 din CF care precizeaza ca:
În aplicarea prevederilor art. 24 alin. (15) din Codul fiscal, cheltuielile înregistrate ca urmare a casării unui mijloc fix cu valoarea fiscală incomplet amortizată sunt cheltuieli efectuate în scopul realizării de venituri impozabile.
Prin casarea unui mijloc fix se înţelege operaţia de scoatere din funcţiune a activului respectiv, urmată de dezmembrarea acestuia şi valorificarea părţilor componente rezultate, prin vânzare sau prin folosirea în activitatea curentă a contribuabilului.

Asa cum se poate observa cheltuiala cu valoarea neamortizata sunt cheltuieli deductibile, intrucat, casarea mijlcului fix respectiv este urmata de valorificarea partilor componente ale acestuia. Similar cheltuiala cu demolarea are acelas regim, fiind aplicabila regulala generala de la art.21, alinatul 1 din CF.
Monografie:
1.casarea halei:
% = 212
281
681
105 = 106 cu valoarea rezervelor din reevaluare inregistrate la evaluarea halei(aceasta reprezinta element similar veniturilor si se impoziteaza)
2.vanzarea partilor componente:
411 = 703 cu valoarea fierului vechi(operatiune supusa masurilor de simplificare din punct de vedere TVA art.160 din CF)
3.inregistrarea cheltuielii cu demolarea
% = 401
628
4426
4.compensarea celor doua facturi
401 = 411

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Call Now Button