Anularea optiunii de taxare a operatiunilor de inchiriere

Va prezint mai jos tratamentul fiscal aplicabil din punct de vedere TVA al operatiunilor de arendare, in speta procedura practica privind anularea optiunii de taxare a operatiunilor de inchiriere.

Potrivit art. 141 alin. (2) lit.e) din Codul fiscal, sunt scutite de TVA fara drept de deducere arendarea, concesionarea, inchirierea si leasingul de bunuri imobile, acordarea unor drepturi reale asupra unui bun imobil, precum dreptul de uzufruct si superficia, cu plata, pe o anumita perioada. Fac exceptie urmatoarele operatiuni:
1. operatiunile de cazare care sunt efectuate in cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu functie similara, inclusiv inchirierea terenurilor amenajate pentru camping;
2. inchirierea de spatii sau locatii pentru parcarea autovehiculelor;
3. inchirierea utilajelor si a masinilor fixate definitiv in bunuri imobile;
4. inchirierea seifurilor;

Astfel, in acceptiunea Codului fiscal, operatiunile de inchiriere sunt prin definitie operatiuni scutite de taxa, pentru care prestatorul nu are obligatia colectarii si virarii taxei la bugetul de stat. Totusi, datorita aspectelor ce tin de calculul TVA pe baza de prorata, in conformitate cu art.147 din CF, legiuitorul a prevazut posibilitatea ca prestatorul sa opteze pentru taxarea operatiunilor, cu toate ca tratamentul fiscal de baza din punct de vedere TVA este scutirea de taxa.

Procedura de optiune, care de-a lungul timpului a suferit modificari importante cu impact asupra companiilor care au aplicat pentru optiune, este relativ simpla si consta in depunerea unei notificari; data de la care optiunea de taxare se poate aplica fiind data in inscrisa in notificare.

Ce se intampla in cazul unei societati care arendeaza teren agricol si inchiriaza cladiri si care a optat pentru facturare cu TVA depunand in acest sens o notificare la finante, insa doreste sa nu mai aplice TVA? Mai poate reveni la operatiuni scutite fara drept de deducere si calculul pro ratei in acest sens? Prevad reglementarile codului fiscal acest aspect?

Ca si in cazul optiunii de taxare a operatiunilor, si anularea optinui de taxare este la fel de simpla si se face in conformitate cu prevederile pct. 38 alin. (5) – (7) din Titlul VI al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal. Astfel, societatea care a optat pentru regimul de taxare poate aplica regimul de scutire de taxa prevazut la art. 141 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal.

Aceasta va notifica organele fiscale competente cu privire la anularea optiunii, prin formularul prezentat in anexa nr. 2 la aceste norme metodologice. Aplicarea scutirii de taxa este permisa de la data inscrisa in notificare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Call Now Button