Codul fiscal in vigoare de 01 ianuarie 2014

Scriam aici despre epopeea acestui Cod fiscal, despre multiplele modificari, abrogari, rectificari si adaugari care au afectat forma initiala publicata in anul 2003. Nici anul 2013 nu a trecut fara a inregistra in istoria Codului, pagini de modificari care mai de care mai importante.

Si cum bineinteles de la 01 ianuarie 2014 avem noi reglementari care intra in vigoare si care vor fi aplicabile tranzactiilor efectuate in acest an, ANAF a publicat pe site-ul sau, de acum intr-o noua infatisare(un facelifting de milioane), noua varianta actualizata a Codului, cu precizarea ca aceasta nu este o republicare.

Una dintre cele mai importante este cea referitoare la sistemul TVA la incasare care devine optional de la 01 ianuarie 2014. Exercitarea optiunii insa nu va fi atat de simpla pe cat pare pentru contribuabilii care vor socoti ca fiind de bun augur renuntarea la sistemul la incasare. Despre aceasta insa, voi scrie intr-un articol viitor.

Printre alte modificari cuprinse in noua versiune de Cod, se mai remarca:

  • schimbarea statului microintreprinderilor;
  • modificarea modalitatii de calcul a cursului de schimb pentru stabilirea accizelor;
  • majorarea accizelor la benzina si motorina;
  • posibilitatea optarii pentru un an fiscal diferit de anul calendaristic in anumite conditii;
  • impozitarea veniturilor din arenda numai pe baza unei norme de venit, nu si in sistem real.

Veti regasi aici, varianta actualizata a noului Cod fiscal si a Normelor de aplicare, in formatul pe care trebuie sa recunosc ca il utilizez cu mare placere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Call Now Button