Contabilitatea certificatelor verzi

Dupa o indelunga asteptare, legiuitorii romani au publicat reglementari contabile cu privifre la inregistrarea incontabilitate a certificatelor verzi de in contabilitatea producatorilor de energie verde.

Astfel, incepand cu situatiile financiare ale anului 2013, producatorii de energie din surse regenerabile trebuie sa evidentieze lunar dreptul de a primi certificate verzi in conturile de subventii, in contrapartida cu conturi de venituri (impozabile), evaluarea contabila a certificatelor verzi efectuandu-se pe baza pretului de tranzactionare de la data stabilirii dreptului de a le primi.

La primirea certificatelor verzi, contravaloarea acestora se va reflecta in contabilitate la pretul de tranzactionare de la data primirii. Diferentele de pret dintre cele doua momente se vor reflecta in conturile de venituri si cheltuieli, dupa caz.

Noile normative prevad de asemenea obligatia evaluarii certificatelor verzi si la sfarsitul exercitiului financiar, la pretul de tranzactionare publicat de OPCOM pentru ultima tranzactie.

Certificatele verzi a caror tranzactionare este amanata conform Legii nr. 220/2008, vor fi evidentiate in contabilitate abia la data constatarii dreptului de le primi, evaluarea acestora efectuandu-se pe baza pretului de tranzactionare al certificatelor verzi. Pana la respectiva data, aceste certificate se inregistreaza intr-un cont distinct, certificate verzi amanate, in acest caz inregistrarea facandu-se pe seama veniturilor în avans.

Noile reglementari contabile au fost introduse de Ordinul nr. 2067/2013 publicat in Monitorul Oficial nr. 6/7.01.2014 care modifica OMFP nr. 3055/2009 privind reglemntarile contabile conforme cu directivele europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Call Now Button