post_name).", "?>Contabil, Servicii contabile, Servici fiscale, Servicii personal, Consultanta Fiscala, Salarizare, Contabil Bucuresti, Contabil Bun Bucuresti, Expert contabil, Contabil Bun, C.E.C.C.A.R., Marian Vasile" /> exigibilitate tva | Contabilitate

Posts Tagged ‘exigibilitate tva’

Vanzarea cu plata in rate-TVA

martie 8, 2013 @ 21:46
postat de Marian Vasile

iStock_000021652636MediumVorbim astazi despre implicatiile operatiunilor ce privesc vanzarea cu plata in rate din punct al taxei pe valoarea adaugata. Articolul in cauza nu prezinta si implicatiile pentru societatile care aplica TVA la incasare, ci  se doreste a fi o prezentare a tratamentul fiscal de baza pentru acest tip de operatiuni.

Potrivit art.128, alineatul 1 din Codul fiscal, se considera livrare de bunuri transferul dreptului de a dispune de bunuri ca un proprietar. Deasemnea constituie livrare de bunuri potrivit art.128, alineatul 3, litera (a), predarea efectiva a bunurilor catre o persoana, ca urmare a unui contract care prevede ca plata se efectueaza in rate sau a oricarui tip de contract care prevede ca proprietatea este atribuita cel mai tarziu la momentul platii ultimei sume scadente, cu exceptia contractelor de leasing.

Cu privire la faptul generator al taxei pentru livrarile de bunuri, distingem un principiu de baza definit la art. 1341 alineatul 1, potrivit caruia faptul generator intervine la data livrarii bunurilor.

In cazul livrarilor de bunuri corporale, inclusiv bunuri imobile, se considera ca data livrarii este data la care intervine transferul dreptului de a dispune de bunuri ca un proprietar.

Prin exceptie, in cazul contractelor care prevad ca plata se efectueaza in rate, sau al oricarui tip de contract care prevede ca proprietatea este atribuita cel mai tarziu in momentul ultimei plati scadente, cu exceptia contractelor de leasing, data livrarii este data la care bunul este predat beneficiarului.

Deasmenea in acceptiunea art.128, alineatul 2 litera a, predarea efectiva a bunurilor catre o alta persoana, in cazul tipurilor de contracte specificate in paragraful anterior, este operatiune cuprinsa in sfera de aplicare a taxei si constituie livrare de bunuri.