post_name).", "?>Contabil, Servicii contabile, Servici fiscale, Servicii personal, Consultanta Fiscala, Salarizare, Contabil Bucuresti, Contabil Bun Bucuresti, Expert contabil, Contabil Bun, C.E.C.C.A.R., Marian Vasile" /> TVA la incasare a devenit optional | Contabilitate

TVA la incasare a devenit optional

ianuarie 10, 2014 @ 20:06
postat de Marian Vasile

Titlul VI din Codul fiscal care reglementeaza functionarea taxei pe valoarea adaugata da cele mai mari batai de cap atat contribuabililor cat si consultantilor, acestia din urma fiind obligati in mod permanent la actualizarea cunostiintelor in domeniu, datorita nemaisfarsitelor modificari care survin.

Ca si cum nu era de ajuns, de la 01 ianuarie 2013 a fost introdus sistemul de TVA la incasare care se spera a fi un ajutor pentru companii in aceasta perioada in care incasarile se realizeaza atat de greu. Nu discut aici efectele de pana in acest moment ale aplicarii acestui sistem, parerile fiind impartite. Ce as vrea sa remarc, este schimbarea de viziune a autoritatilor fiscale, care transforma sistemul din obligatoriu in optional incepand cu 01 ianuarie 2014.

Astfe, in conformitate cu OUG nr. 111/2013 de modificare a Codului Fiscal, publicata in Monitorul Oficial nr. 809 din 19 decembrie 2013, sistemul de TVA la incasare devine optional, contribuabilii avand posibilitatea sa decida daca aplicarea sistemului ii avantajeaza sau nu.

Articolul II din OUG nr. 111/2013, precizeaza ca incepand din 1 ianuarie 2014, contribuabilii care aplica in acest moment sistemul de TVA la incasare au la dispozitie doua variante:

  • Aplicarea in continuare a reglementarilor privind TVA la incasare, daca indeplinesc conditiile de eligibilitate, situatie in care nu trebuie sa depuna nicio notificare, autoritatile fiscale considerand ca au optat pentru continuarea aplicarii sistemului.

  • Renuntarea la aplicarea sistemul TVA la incasare, contribuabilii putand opta pentru a nu mai aplica sistemul TVA la incasare oricand in cursul anului 2014 prin depunerea unei notificari la Fisc in vederea radierii din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare. In aceasta situatie, autoritatile fiscale vor opera radierea din Registru incepand cu data de 1 a perioadei fiscale urmatoare celei in care a fost depusa notificarea. Precizez ca pana la operarea modificarilor si radierea propriu-zisa, contribuabilii vor continua sa aplice sistemul de TVA la incasare.

Atat in cazul contribuabililor care vor continua sa aplice sistemul TVA la incasare, cat si in cazul celor care vor iesi din acest sistem, pentru operatiunile al caror fapt generator de taxa a intervenit pana la data de 31 decembrie 2013 inclusiv, precum si pentru facturile emise inainte de aceasta data, in situaţia in care cea de-a 90-a zi calendaristica de la data emiterii facturii sau de la termenul-limita prevazut de lege pentru emiterea facturii este ulterioara datei de 31 decembrie 2013, exigibilitatea taxei intervine la data incasarii totale sau partiale a contravalorii bunurilor livrate/serviciilor prestate.
Trimite un Comentariu