post_name).", "?>Contabil, Servicii contabile, Servici fiscale, Servicii personal, Consultanta Fiscala, Salarizare, Contabil Bucuresti, Contabil Bun Bucuresti, Expert contabil, Contabil Bun, C.E.C.C.A.R., Marian Vasile" /> Timbru de mediu-incasari si restituiri in anul curent | Contabilitate

Timbru de mediu-incasari si restituiri in anul curent

noiembrie 23, 2013 @ 16:46
postat de Marian Vasile

Timbrul de mediuScriam intr-un articol mai vechi despre epopeea acestei taxe de mediu sau timbru mai nou, despre cum a lovit aceasta pe rand interesele diferitelor categorii de cetateni, intai a celor cu posibilitati financiare mai reduse, apoi a celorlalti. Nu este de mirare aceasta degringolada legislativa in conditiile lipsei unei strategii fiscale pe termen lung, notiune necunoscuta se pare de nici una din formatiunile care s-au perindat prin fruntea tarii.

Inteleg totusi ca interesul statului condus, fie mai bine fie mai putin bine de alesii nostrii, a fost si este in cazul dat si nu numai, obtinerea de fonduri pentru bugetul de stat, obiectiv de altfel cat se poate de legitim intr-un stat de drept. Cu ce nu pot fi de acord insa, este modul in care se doreste indeplinirea acestui obiectiv. Am putea spune, analizand evolutia acestei taxe, ca de fapt vorbim despre taxe diferite, de fiecare data avand o alta baza, un alt subiect: ba autovehiculele non euro sau cu un indice euro scazut(1,2), ba cele cu indice euro mai mare(3,4), ba este prima inmatriculare, ba taxa de mediu, ba timbru(de pus in clasoare?!).

Aceasta incoerenta, are insa si costuri. Si nu foarte mici. Spre exemplu numai in anul acesta, pana la finalul lunii octombrie, statul roman a fost nevoit sa restituie catre contribuabilii care au solicitat in instanta restituirea taxei, suma de 467.320.273,42 lei, asa cum rezulta din declaratiile presedintele Administratiei Fondului de Mediu, Adrian Gearap.
Pe de alta parte, sumele incasate pana la aceasi data din colectarea taxei de timbru sunt de 606.401.470,99 lei, suma care o depaseste pe cea restituirilor, din aceasta „investitie fiscala”, statul roman ramanand cu un surplus de 139.081.197,57 lei.  Ramane interesant de urmarit, evolutia acestor sume pana sfarsitul anului 2013, in ce masura diferenta „favorabila”se va mentine sau nu.

Puteti citi aici, un articol detaliat dedicat acestei teme, ce cuprinde mai multe declaratii ale presedintele Administratiei Fondului de Mediu, Adrian Gearap.
 
Trimite un Comentariu