post_name).", "?>Contabil, Servicii contabile, Servici fiscale, Servicii personal, Consultanta Fiscala, Salarizare, Contabil Bucuresti, Contabil Bun Bucuresti, Expert contabil, Contabil Bun, C.E.C.C.A.R., Marian Vasile" /> Balada Cod(r)ului fiscal in varianta rescrisa | Contabilitate

Balada Cod(r)ului fiscal in varianta rescrisa

decembrie 5, 2013 @ 22:42
postat de Marian Vasile

pianoS-au scurs 10 ierni de cand o echipa de experti fiscali din cadrul marilor companii de consultanta, in timpul mandatului minstrului de finante Mihai Tanasescu, au compus in acord major prima versiune a cartii de capatai a fiscalitatii romanesti contemporane: Codul Fiscal.

Nume scump cu conotatii hammurabice, noua carta a fiscalitatii a fost primita cu entuziasm de utilizatorii de informatie specifica, scapati din hatisul atator acte normative(de nivelul sutelor) ce trebuiau cunoscute, insusite, interpretate, explicate si aplicate. Exista opinii potrivit carora, fiecare taxa, impozit sau contributie erau instituite in baza unui act normativ(lege, hotarare, etc), astfel incat misiunea celor dornici de patrunderea misterelor fiscalitatii perioadei de dinainte de Cod, era una sisifica.

In ciuda determinarii si destoniciei scriitorilor de Cod, acesta nu a fost pe de-a-ntregul scufundat la nastere in raul invincibilitatii, ci precum eroul legendar, tanarul Cod ramase cu calcaiul neimbaiat, expus astfel ranilor caustice ale altor pene de scriitori mai mult sau mai putin inspirati.

Daca ne-am intreba care a fost si este vulnerabilitatea achiliana a Codului, am putea spune fara sa gresim ca aceasta ar putea fi exprimata plastic in doua cuvinte: DE REGULA. Aceste cuvinte au fost miseleste introduse in structura Codului, inca din preludiul acestuia, permitand modificarea liniei melodice oricand dupa cum era inspirata pana compozitorilor de Cod ce au urmat. Am sa citez din textul Codului, de la articolul 4:

(1) Prezentul cod se modifică şi se completează numai prin lege, promovată, de regulă, cu 6 luni înainte de data intrării în vigoare a acesteia.

Doua cuvinte, am putea spune. Insa indeajuns pentru a permite mutilarea unei partituri inspirate pornita intr-un ritm de mars triumfal. Ce a urmat cunoastem: o balada trista, de 133 de ori(cam de atatea ori s-a modificat bietul Cod) in zece ani stalcita, greu de interpetat chiar si de cei mai buni solisti dotati cu cele mai bune instrumente.

Se vrea rescrierea acestuia si se pare ca ar fi chiar gata. As vrea sa fiu entuziast dar oare sa-mi permit un asemenea efort? Experienta imi spune sa fiu rezervat, insa vreau sa fiu optimist. Vreau sa cred ca se poate face ceva bun, ca avem specialistii si resursele care sa finalizeze acest proiect. Le doresc succes din toata inima. Voi ce credeti?
Trimite un Comentariu